Vergi Borcu Olanlara Af Düzenlemesi Yolda! SGK ve Vergi Borcunuz Varsa Dikkat!

Vergi Borcu Olanlara Af Düzenlemesi Yolda! SGK ve Vergi Borcunuz Varsa Dikkat!
Vergi borcu olan vatandaşlara verilecek müjde bekleniyor. TBMM'den geçmesi beklenen affa dair detaylar açıklanacak. Peki SGK ve vergi borçları tamamen silinecek mi?

Vergi borçlarının silinmesine yönelik düzenleme ne zaman TBMM'den geçecek? Bu konuda büyük bir beklenti mevcut. Ancak henüz resmi açıklama yapılmış değil.

2022 yılında varlık barışı da dahil icra borçlarına gelen afların ardından, vergi ve SGK borcu olanlar için kapsamlı bir af ve yapılandırma içeren torba yasa hazırlığında olduğu biliniyor. Ankara kulislerinden konuşulan bu konuyla ilgili detaylar da gündemde yerini aldı. İşte tüm detaylar…


Vergi affı çıkacak mı?

2020 beyanlarını da kapsayacak şekilde en kapsamlı vergi affı 9 Haziran 2021 tarihinde yayınlanarak, yürürlüğe giren 7326 sayılı kanun ile yapılmıştı. Beklentiler bir önceki aftan da kapsamlı olması yönünde olurken, çalışmanın seçim öncesinde yani şubat ve mart aylarında çıkarılacağı iddiası gündemde yerini aldı. Nihai kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği de öğrenildi.

Vergi affı ve yapılandırma kapsamı

Vergi davaları, incelenmesi tamamlanmış fakat işleme koyulmamış inceleme dosyaları, stok ve ortaklar cari hesabı konularını kapsayacak bir şekilde düzenleme çıkarılabileceği belirtiliyor. Vergisini ve SGK prim borçlarını zamanında ödeyenlerin mağdur olmaması için avantaj sağlanabileceği de konuşulanlar arasında.


Ehliyet ve çek düzenlemesi

Torba yasada çek mağdurları adına da bir çalışma yapıldığı söyleniyor. Bunun yanı sıra ehliyetine el konulan vatandaşlar için de bir düzenleme yapılması bekleniyor.


Öngörülen vergi geliri 3 kat artırıldı

2022 yılında 1 trilyon 250 bin TL olarak öngörülen vergi geliri, 2023 yılında 3,8 trilyona çıkartıldı. Bu sene vergi gelirleri 3 kat artırıldı. 2023 yılında vergi kalemlerine ödeyecekleri tutarlar da şu şekildedir:

Motorlu taşıt araçları 204 milyar lira, tütün mamulleri 126 milyar lira, petrol ve doğalgaz ürünlerinden 85 milyar lira, alkollü içkilerden 55 milyar lira, dayanıklı tüketim malları 36 milyar lira, özel iletişim vergisi 20 milyar lira, şans oyunlarından da 13 milyar lira vergi alınacağı hesaplanmaktadır. Beklenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) toplamı da 512 milyar lira oldu.