SED Yardımında Zam Oranı Ne Kadar Oldu? SED yardımı ne zaman yatacak? Başvuru Şartları Nelerdir?

SED Yardımında Zam Oranı Ne Kadar Oldu? SED yardımı ne zaman yatacak? Başvuru Şartları Nelerdir?
2023 yılı ilk 6 ayın için emekli ve memurlara yüzde 30 oranında zam yapıldı. Yapılan zam ile birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen SED yardımları da arttırılmış oldu. SED yardımları ne kadar oldu? Ödemeler ne zaman yapılacak? Bu sorular vatandaşlar için gündem oldu.

2023 Ocak ayında yapılan zamlarla beraber SED yardım ödenekleri de artmış oldu. İhtiyaç sahibi vatandaşlara geçici olarak yapılan ödeme olarak bilinen SED sosyal yardım amaçlı olarak verilen yardımlardan biridir. Çocukların ihtiyaçlarına yönelik yapılan ödemedir. Yeni zamlar ile birlikte SED yardımı ne kadar oldu? SED yardımları ne zaman yatacak? Vatandaşlar bu soruların cevaplarını arıyor.

2023 Sed Yardımı Tutarı

SED yardımı olarak bilinen sosyal yardım ödemesi çocuklar için 2 059,99 lira tutarında ödenir. İlköğretim çağında olan çocuklara ise 3 090 lira ödenirken, ortaöğretim çağında bulunan öğrenciler bu tutar 3 295,99 lira ödenmektedir. Ortaöğretim çağında olup okumayan çocuklar için 2 059,99 lira ödenirken, yükseköğretimde öğrenim gören kişilere 3 708 lira ödeme yapılıyor. Geçici olarak ekonomik destek amaçlı ödemeler yıldı bir kez, en fazla ise iki kez yapılıyor.

Sed Yardımı Başvuru Şartları

Haklarında bakım tedbiri alınmış olan kişilere sosyal hizmet kurumları tarafından bakılan, desteklenmeleri halinde ailesi ya da yakınına verilebilecek kişilere ödeme yapılır. Ekonomik yönden sorun yaşayan kişilerin desteklenmedikleri durumda korunmaya muhtaç durumda olanlar hakkında bakım kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinden yararlandırılacak ya da yakınları tarafından bakılacak çocuklara ödeme yapılır.

Bakım tedbir kararı alınmış iken yaş sınırlarını tamamlayanlar, sosyal hizmet kuruluşlarından ya da koruyu aile yanından ayrılanlar, iş ve meslek edinme kurslarına devam eden ya da iş ve meslek sahibi olmayan kişiler desteklenmedikleri takdirde muhtaç durumda olan gençler yardım için başvuru yapabilir.

Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belli bir süre kendisine veya geçindirmek zorunda oldukları kişilere, hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumda olan kişilerin çocuklarına ödeme yapılır.