EYT'li Olmanızı Sağlayan Bir Yol Var! SGK'dan Emekli Olmak İsteyenlere Özel Formül!

EYT'li Olmanızı Sağlayan Bir Yol Var! SGK'dan Emekli Olmak İsteyenlere Özel Formül!
EYT kapsamına girmek ve bir an önce emekli olmak istiyorsanız bunu uygulamalısınız. EYT'de bizleri neler bekliyor? SGK'dan emekli olacaklara özel bu formül tam da size göre.

Bakanlık EYT için önemli bir çaba sarf ediyor. Düzenlemeye dair son adımlar atılırken, EYT kapsamında olmayanlara da önemli fırsatlar sunulacak. SGK'dan emekli olma hayali olanlar için EYT formülü kaçmaz...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın son halini verdiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçmesine sayılı günler kala, halihazırda 8 Eylül 1999 tarihinden önce girişli olma şartını tutturan vatandaşlar hazırlıklarına başladı. EYT düzenlemesini kıl payı kaçıran vatandaşlar ise, düzenlemeden yararlanabilmek için sigorta girişlerini nasıl öne çekebileceği konusunda araştırma yapar hale geldi. O vatandaşlara işin uzmanından bir öneri yapıldı.

EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyip de 8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigorta girişi olmayan vatandaşların sigorta girişini öne çekmek için borçlanmalardan yararlanıp yararlanmayacağı tartışmaları sürerken; şimdiden 2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı EYT düzenlemesine ilişkin Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya’dan bir açıklama geldi.

YIPRANMA PAYI EYT KAPSAMINA SOKABİLİR

Bilindiği üzere işi riskli kabul eden 40’tan fazla meslek grubuna Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışma süresine ek olarak yıpranma payı ödüyor. Maden ya da emniyet teşkilatında çalışan vatandaşların yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri personelleri ile gazetecilik gibi meslek gruplarına sahip olan kişiler de SGK’nın yıpranma payından yararlanabiliyor. Yıpranma payının işe giriş tarihini öne çekeceğini bildiren Özgür Kaya, vatandaşlara verdiği öneride şu ifadeleri kullandı:

“Sadece gün kazandırmıyor, emeklilik yaşınızı da geri çekmiş oluyor. Madende çalışan bir vatandaşımızı düşünelim. Bir yılda 360 gün çalışıyor. Artı bunun üzerine de 90 gün yıpranma payı alıyor, yani 360 gün çalışsa da SGK bunu 450 gün olarak kabul ediyor. Siz 500 gün çalıştınız diyelim, 900 günü de buradan aldığınız için 5900'e tamamlamış oluyorsunuz.”

YIPRANMA PAYI SİGORTA GİRİŞİNİ ÜÇ YILA KADAR ÖNE ÇEKEBİLİYOR

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya’dan gelen açıklama sonrası, EYT düzenlemesi kapsamından yararlanabilmek isteyen vatandaşlar, yıpranma payının sigorta girişini ne kadar öne çekebileceğini merak etmeye başladı. SGK’nın ele aldığı kanunlar kapsamında yaklaşık 45 mesleğe ödenen yıpranma payı, meslek kollarının tehlikeliliğine göre farklı farklı ödeniyor.

Yani, meslek kolunun ağırlıklı iş yüküne göre sigorta girişini öne çeken süre de değişiyor. Ancak mevcut yasa da yıpranma payı maksimum üç yıl erken emekliliğe izin veriyor. Bu düzenlemeden faydalanabilmek için ise emeklilik başvurusundan önce meslek kodlarını doğru bir şekilde SGK’ya bildirmek şart.