EYT Problemi Ne Anlama Geliyor? EYT İle İlgili Tüm Detaylar Paylaşıldı

EYT Problemi Ne Anlama Geliyor? EYT İle İlgili Tüm Detaylar Paylaşıldı
EYT, uzun süredir Türkiye gündemini meşgul eden sorunlardan biri. EYT: Emeklilikte yaşa takılanlar kelime grubunun kısaltılmış hali. Peki EYT, bir sorun olarak nasıl ortaya çıktı?

1999 yılında yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunu'nda yapılan değişiklikle 2 milyondan fazla kişiyi etkileyen yaş düzenlemesi ile birçok kişinin emeklilik hayali uzun yıllar sonrasına ertelenmiş oldu. Kanunda yapılan değişiklikle 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulu değiştirildi. Normalde emekliliğe hak kazanmak için 2 şart gerekiyordu.

  1. Sigortalılık süresi (Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl)
  2. Prim gün sayısının yeterli olması. (5000 gün)

Fakat kanunda yapılan değişiklikle bu 2 şarta ek olarak bir de yaş şartı getirildi. Bu kanundan önce kadınların 20 erkeklerin 25 yıl çalışarak 5000 prim gün sayısını tamamlamaları yetiyorken bu kanundan sonra;

İlk kez 9 Eylül 1999 tarihi ve sonrasında ilk kez sigortalı olan kadınlar için 58 yaş erkekler için de 60 yaş sınırı getirildi. Prim günü sayısı da 7200’e çıkarıldı.

Kanun 1999’da yürürlüğe girse de 1999 öncesi çalışanları da olumsuz etkilemiş oldu. 1999 öncesi işe girenler sigortalılık süresi ve prim gün sayısını doldurdu fakat yaşa takıldığı için emekli olamadı. Çok sayıda insan mağdur olduğu için uzun yıllar boyunca bu düzenlemenin yeniden yapılmasını istediler.

Emeklilik Kanunu Neden Değişti?

Türkiye, genç nüfusu olan dinamik bir ülke olsa da yaş ortalaması her geçen yıl artıyor. Önceki dönemlerde 35 40 yaşlarında genç insanlar emekli olup sonrasında uzun yıllar çalışmadan emekli maaşı alıyorlardı. Bu emekli maaşı da, çalışan kesim için bir yük teşkil ediyordu. Bu kanunun yapılmasındaki amaçlardan biri de buydu. Sosyal Güvenlik sisteminin finansal olarak tıkanmasını önlemek.

Fakat birçok insan 1-2 gün veya 1-2 ayla bu düzenlemeyi kaçırmanın fırsat eşitliğine aykırı olduğunu düşünerek uzun süre bu durumu gündemde tuttu. Ve sonunda bu duruma çözüm, Cumhurbaşkanı’ndan geldi.

Bu sorun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Aralık 2022'de yaptığı açıklama ile net bir çözüme kavuştu. Cumhurbaşkanı’nın açıklamasına göre; 2 milyon 250 bin vatandaş, herhangi bir yaş sınırı uygulanmadan emekli olacak.