EYT 3600 Gün Üzerinden Emekli Olunabilir mi?

EYT 3600 Gün Üzerinden Emekli Olunabilir mi?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında yapılacak olan emeklilik şartlarında bazı sorular giderilmeye devam ediyor. Yapılan düzenlemeler hakkında son durumu yakından takip eden vatandaşlar için de detaylar netlik kazandı.

Yapılan açıklamalar sonrasında EYT kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yılı tamamlayan kişiler için de 5 bin prim gününü doldurmuş olan kişiler için herhangi bir şekilde yaş sınırı beklemeden yeni dönemde emekli olabilecek. Bu şartlara bağlı olarak 3600 gün üzerinden emeklilik olur mu sorusu en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır.

EYT Düzenlemesi Kimler Yararlanabilecek?

Cumhurbaşkanı geçtiğimiz günlerde EYT bekleyen vatandaşlar için müjdeli haberi açıklanmıştı. Yapılan açıklamalar sonrası hangi şartlar üzerinden vatandaşların emekli olabileceği belirtilerken erkekler için 25 yıl kadınlar için de 20 çalışma süresi ve 5 bin prim gün sayısı belirlendi.

Buna bağlı olarak EYT hakkında yapılacak emeklilik hakkı ile ilgili konularda açıkta kaldı 3600 gün prim sayısını dolduran vatandaşlar için yeni bir düzenleme ile emeklilik şartı getirilmesi bekleniyor.

EYT Yasası Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

EYT yasası ne zaman yürürlüğe gireceği vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Yapılan açıklamalar sonrasında EYT yasası önce meclisten geçecek ardından cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanıp Resmi Gazete üzerinden açıklandıktan sonra yürürlüğe girecek.

EYT’lilere İlk Maaş Ne Zaman Ödenecek?

EYT yasasının yürürlüğe girmesine bağlı olarak belirli aylar üzerinden emekli maaşı ödenecek. Emekli olmaya hak kazananlar dilekçe verdikten sonra ilk maaşlarını, dilekçeyi takip eden ayın birinci günü esas alınarak maaşlar ödenecek.

Örnek verecek olursak eğer yasa 20 Ocak 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanacak olursa 20 – 31 Ocak 2023 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren kişiler emekli aylıklarını 1 Şubat 2023 tarihinden geçerli olacak şekilde alabilecek.

Prim Günü Eksik Olanlar Ne Yapacak?

1999’dan önce işe başlayıp ancak prim gün sayısını dolduramayan kişiler ise bu koşulların her ikisini yerine getirmelerine bağlı olarak ilgili tarihten itibaren emeklilik dilekçesi vermeye hak kazanabileceklerdir. EYT yasasına bağlı olarak bu kişilerin prim gün sayısını doldurmaları için beklemesi gerekmektedir.