Çocuğu Olanlara 3700 TL Aylık Ödeme Veriliyor! Bu Şartları Sağlayanlar Elini Çabuk Tutsun!

Çocuğu Olanlara 3700 TL Aylık Ödeme Veriliyor! Bu Şartları Sağlayanlar Elini Çabuk Tutsun!
Çocuğu eğitim gören ailelere verilen ödemeler dikkat çekti. Nakdi destekte 3708 TL'ye kadar ödeme yapılıyor. İşte çocuklu ailelerde SED ödemelerine dair detaylar haberimizde...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın SED ödemesi kimlere verilecek? Eğitim gören öğrencilere ve ailelere destek olmak için düzenli ödeme yapılıyor.

E devlet başvuruları açık! Aile Bakanlığı çocuklu ailelere çeşitli ödemeler yapmayı sürdürüyor. Çocuk Destek Bileşeni'nin yanı sıra SED ödemeleri de yapılıyor. Buna göre 2023 Ocak zammı sonrası Çocuk (Okul öncesi) 2.059,99, Çocuk (İlköğretim) 3.090,00, Çocuk (Ortaöğretim) 3.295,99, Çocuk (Ort. çağında okumayan) 2.059,99, Çocuk (Yükseköğretim) 3.708,00, Kuruluş bakımından ayrılan gençler 1.648,00 alıyor. İşte başvuru detayları...

2023 YILINDA ZAMLI SED ÖDEME MİKTARLARI!

2023 Ocak zammı sonrası SED yardımı ödemeleri şu şekilde:

- Çocuk (Okul öncesi) 2.059,99
- Çocuk (İlköğretim) 3.090,00
- Çocuk (Ortaöğretim) 3.295,99
- Çocuk (Ort. çağında okumayan) 2.059,99
- Çocuk (Yükseköğretim) 3.708,00
- Kuruluş bakımından ayrılan gençler 1.648,00

SED YARDIMI NEDİR?

Çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken ailelerin, kendi kendine yeterli hale gelinceye kadar çocuklarının bakımı ve desteklenmesi amacıyla geçici bir süre verilen ekonomik destekler ile ve psiko-sosyal destek sistemidir.

EKONOMİK DESTEK HİZMETİ NE ŞEKİLDE YAPILIR?

Ekonomik destekler süreli ve geçici olmak üzere nakdi olarak yapılmaktadır. Geçici ekonomik destek yılda bir, en fazla 2 defa yapılır. Süreli ekonomik destek ise onayda belirtilen süre boyunca her ay yapılmaktadır.

SED YARDIMI ŞARTLARI NELER?

* Haklarında bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar.

* Ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.

* Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle, sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna veya eğitimlerine devam eden veya bir iş ve meslek sahibi olamayıp desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olan gençler.

* Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları.

Talepler, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirilmekte ve inceleme sonucu uygun görülenler desteklenmektedir.

SED YARDIMI ÖDEMELERİ SÜREKLİ BİR MAAŞ MIDIR?

Sosyal ve ekonomik destek hizmeti ödemeleri maaş ödemesi değildir. Ailenin ekonomik koşullarınızı iyileştirme ve değiştirme çabalarını desteklemesi, çocuklarının bu süreçte zarar görmeden bakımı ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla geçici süre ile yapılmaktadır. Daha önce ekonomik destek verilmiş olması kişiye bir hak doğurmaz.

EN AZ 1 ÇOCUĞA 350 TL HARÇLIK!

Öte yandan Çocuk Destek Bileşeni ödeme miktarları da şöyle; Bakanlık tarafından yapılacak olan destek ödemelerinde hanede bulunan çocuk sayısına göre 350 TL ile 650 TL arasında ödeme yapılacağı söylendi. Bakan Yanık, 1-2 çocuklu ailelere 350 TL, 3 çocuklu ailelere 450 TL, 4 çocuklu ailelere 550 TL, 5 ve üzeri çocuk sayısında bulunan ailelere isteyen 650 TL ödeme yapılacağını aktardı.

ÇOCUK DESTEĞİ BAŞVURULARI NEREDEN YAPILIR?

Aile Destek Programı için başvuru yapacak olan kişilerin e-devlet sistemi üzerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirmesi gerekir. Ancak e-devlet üzerinden başvuru yapamayan vatandaşlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından yardım alabilmektedir.

ÇOCUK DESTEĞİ ÖDEMESİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Bakanlık tarafından sunulan bu ödemeler için ihtiyaç sahibi ailelerin başvuru yapabileceği belirtildi. İhtiyaç sahibi olduğu kanıtlanan herkes destekten yararlanabilmektedir. Mevcut sosyal destek yardımlarından yararlanan kişilere ek olarak bu ödemeden de yararlanabilir.

AİLE DESTEĞİ PROGRAMI ÖDEMESİ KAÇ AY YAPILIYOR?

Bakanlık tarafından Aile Destek Programı adı altında yapılan ödemeler 12 ay boyunca düzenli olarak hesaplara yatırılıyor.