3600 günü Olan EYT kapsamında emekli Olabilir mi?

3600 günü Olan EYT kapsamında emekli Olabilir mi?
Gündemde yerine koruyan Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenlemelerde son durum ne? Çalışmaları yakından takip edenler için detaylar netleşti. Yapılan açıklamalar ile 20 yıl çalışan kadınlar ile 25 yıl çalışan erkekler 5 000 bin prim gününü tamamladıklarında yaş beklemeden artık emekli olabilecek. 3600 günden emeklilik araştırmaları hızlandı.

Bankahaberi.com - EYT ile ilgili detaylar artık netlik kazandı. 3600 prim günü ile emekli olunabilecek. Konu ile ilgili detaylar gündemde. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlenmesi ile ilgili şartlar araştırılıyor. 2023 yılında EYT kapsamında 3600 günü bulunan kişilerin emekli olması mümkün mü? 3600 prim günü ve kısmı emeklilikte güncel bilgiler…

Kimler EYT Düzenlemesinden Faydalanacak?

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı sisteminde bulunan kişilerin 8 Eylül 1999 tarihi baz alınarak sigortalı çalışmaya başlayanlar EYT kapsamına giriyor. Fakat emeklilik şartı için hali hazırda prim günü ve sigortalılık süresi ile yaş şartı devam ediyor. EYT’li olanlar için iki şartı yerine getirenler veya bu şartı yerine getirdiklerinde yaşa bakılmaksınız emekli olabilecek. Çalışma statüsünü göre iki koşulan sağlaması gerekiyor. Bu koşullar

SGK sistemine dâhil olanlar 5000 prim günü, kadınla için 20 yıl, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.

BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı sistemine dâhil olanlarda ise, kadınlarda 20 yıl yani 7 200 prim günü, erkeklerde ise 25 yıl 9000 prim günü gereklidir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan açıklamada EYT li olanların 8 Eylül 1999 tarihindeki koşulları taşımaları halinde kısmı emeklilik hakkından faydalanabilecek. İfadesini kullandı. Şayet kanun teklifinde farklı bir düzenleme yapılmaz ise EYT li olanların emeklilik durumları şu şekilde gerçekleşecek.

SGK sisteminde bulunanlar, 3600 prim günü, kadınlar için 50, erkekle için 55 yaş şartı

BAĞ-KUR sisteminde olanlar, 5400 prim günü, kadınlar içir 50, erkekler için 55 yaş şartı

EYT Yasası Yürürlüğe Girdi Mi?

EYT yasası TBMM’de kabul edildi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Ocak ayında görüşmeler tamamlanıp aynı ay itibari ile yayımlanırsa yılın ilk ayında yürürlüğe girmiş olacak.